header_museum_collectie
Home > Agenda > Tentoonstellingen
Tentoonstellingen

Ruimte’: kerkinterieurs door de ogen van Henk Terwal

t/m 30 september 2017

Henk Terwal is een van de weinige kunstenaars in Nederland die een uitzonderlijk onderwerp in de hedendaagse beeldende kunst tot het zijne heeft gemaakt: het kerkinterieur. Hij weet deze kerkinterieurs te verbeelden tot ingetogen monumenten waar de tijd aan voorbij schijnt te gaan. Hij schildert op een realistische manier, in een zacht palet sobere ruimtes die plaats bieden aan een kansel, een kerkbank, een koorafsluiting of een orgel.

Ruimte: dat is het punt van Henk Terwal

Een kerkinterieur van Henk Terwal is het eindresultaat van een intensief wordingsproces. Nadat de kunstenaar eerst de totale ruimte van het kerkgebouw in zich heeft opgenomen, kiest hij een standpunt. Deze gezichtshoek is het startpunt van het beeld. Het is een bepalend punt in het gebouw waar hij de totale sfeer van de kerk kan ‘vangen’. Ter plekke schetst, berekent en tekent hij het interieur. Thuis, in zijn atelier, worden deze schetsen en tekeningen uitvoerig geanalyseerd en gecorrigeerd. Fase voor fase wordt de architectuur ontrafeld en weer opgebouwd om uiteindelijk tot een exacte perspectivische weergave te komen.

Terwal zet met zijn karakteristieke kerkinterieurs de typisch Hollandse traditie der ‘perspectieven’ voort die ooit begon met het werk van P.J. Saenredam (1597-1665). Binnen deze lange traditie kiest Terwal zijn eigen richting. Deze geldt niet alleen zijn specifieke keuze voor de techniek van de aquarel maar ook zijn benadering van het onderwerp. De opvallende afwezigheid van menselijke figuren in zijn werk, benadrukt het pi­­ctorale van de ruimte. Dit geeft zijn werk een verstilde tijdloosheid.

Over de kunstenaar

Henk Terwal is in 1948 in Zwartsluis geboren. Opgeleid als lithografisch tekenaar ontwikkelde hij gelijktijdig zijn talent in de vrije tekenkunst om uiteindelijk daar aan te komen bij wat hij is: architectuurschilder. Schilder van ruimte in het platte vlak.

Sinds 2006 zijn de aquarellen van Henk met grote regelmaat te zien in grote, oude Nederlandse kerken, locaties waar zijn werk uitermate tot hun recht komen.

Meer info is te verkrijgen via de website www.henkterwal-kerkinterieurs.com

Nationaal Orgel Museum Walburgkerk in Zutphen
Walburgkerk in Zutphen

Nationaal Orgel Museum Janskerk in Gouda
Janskerk in Gouda

Nationaal Orgel Museum Andreaskerk in Hattem
Andreaskerk in Hattem